vineri, 3 octombrie 2014

Dracula Untold (2014) - avanpremieră la Dracula Film Festival

Buticul redactează de la Brașov, acolo unde are loc Dracula Film Festival (1-5 octombrie), un festival destul de bine organizat și pus la punct. Pe 1 octombrie festivalul a debutat cu filmul Dracula Untold, film care se lansează astăzi și în cinematografe. Dracula Untold este un debut regizoral, lucru ușor de remarcat din multe puncte de vedere: peisajele dezolante, prea puțin realiste, prea puțin aranjate sau detaliate din punct de vedere vizual (închipuitul castel "Dracula" și mânăstirea Cozia sunt plasate fatidic și antigravitațional pe buze de prăpăstii), aș fi preferat să văd bucăți de natură veridică în locul acestor construcții fantasmagorice, replicile învechite, mai învechite chiar decât istoria pretins invocată, personajele prea puțin dezvoltate (turcii sunt o adunătură de flăcăi cu bărbi și frizuri hipstărești care nu șade bine și care nu inspiră teama pe care ar trebui să o inspire). 



Luke Evans joacă însă destul de decent rolul de Țepeș chipeș, dedicat poporului și familiei, dispus să-și vândă sufletul întru salvarea acestora. Povestea este una clasică, de la Goethe citire, prințul Țepeș își caută destinul într-o peșteră, unde dă peste un necurat reprezentat destul de teluric (interpretat de Charles Dance, care a mai experimentat un rol similar în Underworld, cât și pe cel de conducător în Game of Thrones, are deci toate calificativele necesare pentru a fi un "vampir" pur sânge). 


Țepeș, precum eroii din basmele românești coboară în văgăună, acolo devine sclavul unei entități mai mult sau mai puțin demonice și în egală măsură trece printr-un proces de transformare pe care o putem numi chiar maturizare, apoi iese din peșteră complet metamorfozat. Este deci inutil să vorbim despre vreun adevăr istoric, avem de-a face cu o poveste romantizată, fabulatorie, tipică unui blockbuster. Cât despre trasul în țeapă, acesta are parte de o reprezentare (cel mult două) panoramică și plină de sine. Scenele de battle sunt și ele insuficient dezvoltate, însă lucrurile se schimbă puțin atunci când Vlad suge sângele poporului și îi transformă într-o armată imbatabilă. 

Costumele personajelor sunt croite destul de bine, nu dau acea senzație de articifial pe care o vedem adesea în filmele de gen. Iar dacă tot a venit vorba de costume, înainte de începerea filmului am fost întâmpinați de domnițe garnisite bine cu falduri și broderii, păianjenii atârnau pretutindeni, iar înaintea proiecției domnii au fost răsfățați cu un dans ușor lasciv, iar doamnele cu un video salutar din partea lui Luke Evans. 

foto: Ștefan Dedal 



Foto: Ciprian Gherghias 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu