joi, 20 decembrie 2012

Seven Psychopaths (2012) - un film inadmisibil de amuzant

Regizorul și scenaristul Martin McDonagh demonstrează încă o dată (după originalul In Bruges) că deține capacitatea de a da viață unor scenarii originale, tăioase și incredibil de amuzante, susținute și de o interpretare actoricească impecabilă. În Seven Psychopaths, Sam Rockwell, Colin Farrell, Christopher Walken (absolut genial în acest rol), Tom Waits și Woody Harrelson sunt aduși împreună de forțele necunoscute și obscure ale unui...câine. Pornind încă de la acest motor gingaș (câinele) ce declanșează torenți de acțiune extremă și satirică ne putem da ușor seama că filmul va continua în aceeași notă complet aiuristică, dar inteligentă, pe alocuri asmănătoare cu lirica violență explicită pe care o întâlnim cu precădere la Tarantino. 


Personajele beneficiază de replici foarte bune și ironice la adresa unei întregi pleiade de filme, dar mai ales la adresa unui întreg pattern. Avem parte de o serie de twist-uri neașteptate, de reacții ale personajelor complet necunoscute cinematografului rețetar hollywoodian care par să răspundă la întrebări de genul: ce-ar fi dacă nu ridici mâinile atunci când o armă țintește către tine și nu manifești niciun fel de teamă. Scenariul este unul complex și dă senzația de autoconstruire pe întreg parcursul filmului. Se poate vorbi de un metalimbaj cât și despre un metascenariu al acestui film: în film personajele încearcă să găsească cea mai vandabilă sau mai potrivită formă a unui scenariu cu psihopați, în timp ce scenariul filmului în sine trece prin aceleași încercări și selecții. 


La acest nivel putem observa complexitatea și paralelismul inteligent prin care multiplele straturi ale filmului sunt vizibile, după ce Sam Rockwell  termină de povestit  scenariul odios de amuzant și de ieftin al unui film cu psihopați, Cristopher Walken îi spune că it has layers, I like it. Prin dialogul personajelor ni se sugerează faptul că acestea ies din spectrul didascaliilor și își manifestă dorința de a încheia filmul de față într-un anumit fel, după bunul plac. Luate separat unele secvențe pot părea ridicole, dar ele sunt incluse într-un context cât se poate impersonal și de amuzant. 


Nu deschide ușa străinilor și nu te atașa de psihopați, ar fi două sfaturi bune de urmat, de aceea adevărații psihopați ai filmului ne sunt prezentați într-o lumină rece, dar enjoyantă, nu ajungi să te atașezi de psihopați încât să le regreți dispariția, iar scenaristul (Colin Farrell) viciat doar de tentații lumești (alcoolul) este cel care merge mai departe tocmai pentru a fi capabil să încheie povestea celorlați psihopați. Spre deosebire de liniaritatea, boemismul și pe alocuri panseurile profunde din In Bruges, Seven Psychopaths impinge limitele și ne șochează printr-un scenariu psihotic, bolnav, dar incredibil și inadmisibil de amuzant. 

Seven Psychopaths rulează începând de vineri, 21 Decembrie și în cinematografele de la noi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu