sâmbătă, 7 august 2010

Inception

Am fost naivă să cred ca Nolan îşi va sacrifica raţionalul pe pragul subconştientului şi se va lăsa purtat de val aşa cum îi cere subiectul de faţă pe care cu mult curaj a decis să-l disece în porţii precise. Tocmai această precizie a intins un fir subţire, mătăsos, perceptibil însă, cu gândul de a pune piedică reveriei suprarealiste. Cam tot despre suprarealism ne cântă şi Nolan (într-o notă diferită însă), trecând de la o linie a portativului la alta într-un mise en abime ametitor, dansant, slow motion-al, liric pe alocuri. A încercat (Nolan) să treacă testul la demiurgie şi ne-a arătat cu evlavie că este închinător ba lui Shiva, ba lui Brahma, construind şi vandalizând constant lumi imaginare, subconştiente, vindicative, uroboroase, iluzorii şi cam reci, însă a rămas cumva captiv într-un limb. Elementele imaginarului au parte de o reprezentare mult prea realistă, tăioasă, mă repet, rece, astfel că cele mai ascunse secrete ale minţii sunt personificate sub forma unor seifuri sau cutii de valori.

O altă trimitere evidentă de sorginte mitologică însă, este cea referitoare la Ariadna (bey Nolan mai lasă-ne că ştim şi noi cum stă treaba cu labirintul). Pe parcusul vizionării parcă aştepţi să vină momentul ală când se urcă omuleţii pe pereţi sau când se înclină apa în pahar, asta-i tara trailer-ului, n-ai ce face, comerţul tot comerţ rămâne chiar şi când paşte pe câmpia întinsă a viselor. Replicile mult prea repetitive şi fataliste, însă salvate oarecum de o distribuţie interesantă. Admirabil curajul de a intra în adâncurile peşterii platoniciene şi de a planta seminţe. N-au ieşit din ea (peştera adică) plante carnivore pornite să înhaţe sferele luminoase de afară ci au vegetat cuminţele la rece. Ce-ar mai fi de spus, vizual frumos, auditiv frumos (din nou legătura directă dintre La Mome Cotillard şi ale sale regrete), frumoase conexiunile dintre etajele subconştientului, dicaprio manierist, serios as usual. Mi-am amintit de Jeniffer Lopez în The cell care nu-i atât de bad pe cât ne zice imdb-ul şi parcă e mai simbiotic cu simulacrul suprarealist din mintea mea.

PS: de mâine-concediu- mă desprind de placenta capitalei, iar acolo unde mă vor duce paşii nu mă voi impiedica de vreu cablu de internet, dar asta nu înseamnă că nu voi scrie, depozitez şi revin negreşit în vreo 7 zile :P aşa că să aveţi o săptămână plină de filme bune :)

4 comentarii:

  1. Mi-e mi se pare foarte reusit filmul.
    "You shouldn't be afraid to dream a little bigger, darling.":)

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am zis ca n-ar fi reusit, numai ca nu e pe masura background-ului regizorului si a publicitatii aferente :P

    RăspundețiȘtergere
  3. prima parere nu foatre favorabila acestui film. inca nu l-am vazut, dar sper sa gasesc bilete sapt viitoare. concediu placut !

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
    Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
    Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhispercom sau un email radiowhispercom@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

    RăspundețiȘtergere