sâmbătă, 15 august 2009

In cautarea picaturii de aur


Idriss este un tanar berber ce pleaca de pe meleaugurile fierbinti ala Saharei catre lumea la fel de exotica a Parisului, in cautarea unei fotografii facute de o turista europeana. A detine o fotografie, in oaza desertica este un adevarat tezaur si sursa de mandrie, dar si un real tabu mai ales din punctul de vedere al batranelor in conceptia carora declick-ul unui aparat foto este echivalent cu furtul unei bucati din sufletul celui fotografiat.

Pe masura ce se departeaza de oaza sa, ca si cum ar strabate pestera platoniciana in sens invers, tanarul descopera cum un fundal kitsch-os poate fi mai adevarat decat originalul reprodus, cum urbanismul este orb, ignorant si neputincios in fata asa zisei oaze "paradisiace".
O carte bine scrisa tocmai potrivita daca aveti chef de un road book plin de observatii justificate cu privire la tumultul de civilizatie care in grandoarea sa nu mai este capabil sa vada la poalele sale fasiile desertice pe care le umbreste si unde spiritualitatea e la ea acasa.

Un comentariu:

  1. daca declick-ul unui aparat echivaleaza cu furtul unei bucati din sufletul fotografiatului, inseamna ca am sufletul aproape intreg...din fericire :D

    RăspundețiȘtergere